Door mijn ervaringen als vrijwilliger in het Hospice en door de verhalen in mijn persoonlijke omgeving werd voor mij duidelijk dat nabestaanden na het overlijden van een dierbare het moeilijk vinden om goed te herinneren hoe de tijd rondom het overlijden verliep. Wat voor behandelingen er waren, de medicijnen, het proces van de ziekte. En vooral de onduidelijkheid over kleine gebeurtenissen die later van grote waarde zijn voor de rouwverwerking. Ook is er soms niet genoeg tijd en ruimte om alles te zeggen en te delen. En soms zijn er de woorden er wel, maar kunnen ze niet uitgesproken worden om verschillende redenen. Het is te pijnlijk, je wilt iemand niet belasten, je weet het moment niet te vinden. Maar het is zo belangrijk dat het gedeeld wordt. Als iemand is overleden zijn plotseling alle teksten, woorden, gevoelens, gedachten en ervaringen die verteld en opgeschreven zijn enorm kostbaar. En het is ook fijn te weten dat de woorden die jij nog wilde vertellen ook nog gehoord of gelezen zijn.

Drie jaar geleden ben ik daarom aan een boek begonnen waarin het mogelijk is persoonlijke gevoelen en gedachten in te plaatsen, maar ook mooie herinneringen zoals je eerste huis, je mooiste vakantie, je vrienden, huisdieren. Het verloop van de ziekte kan erin geplaatst worden en foto´s die je dierbaar zijn. Het geeft je de mogelijkheid je uitvaartwensen op te schrijven of woorden achter te laten voor je dierbaren. Er is ook ruimte voor je dierbaren om hun gevoelens en woorden op te schrijven, zodat je samen het laatste hoofdstuk van het leven kunt schrijven en delen.

Toch hoef je geen diagnose of een terminale ziekte te hebben om het boek te gebruiken. Mensen schaffen het boek ook aan om tijdens het leven de hoofdstukken in te vullen die niet aan ziekte gewijd zijn, om mooie en leuke herinneringen op te halen en om uitvaartwensen vast te leggen voor het geval er onverwacht iets gebeurd. In alle gevallen zijn de geschreven herinneringen en foto´s die je achterlaat een persoonlijk, prachtig en waardevol geschenk voor je dierbaren!